De Cheval des Andes 2019 heeft een meer reductieve vinificatie en élevage, waardoor de wijn een beetje verlegen is en tijd nodig heeft om zich te openen, aangezien een van hun doelstellingen was om hem rijper te maken. Een ander doel is om tot een 50/50 blend van Malbec en Cabernet Sauvignon te komen, wat ze voor het eerst in deze vintage hebben bereikt, waarbij de wijn teruggaat naar het oorspronkelijke karakter. Dit is de eerste vintage die volledig onder de hoede staat van de nieuwe Franse wijnmaker, Gerald Gabillet, die per perceel fermenteerde en enkele specifieke delen van de wijngaard isoleerde, zoals de randen waar je door de irrigatie de neiging hebt om hogere opbrengsten te behalen. De wijn rijpte in eikenhouten vaten van 225 en 400 liter. De wijn rijpt gemiddeld 13 tot 14 maanden op eikenhout, maar sommige partijen krijgen 11 maanden en andere 16 maanden. 2019 was een milde vintage, koeler dan 2017 en warmer dan 2018, met regen op het juiste moment, wat hielp om stress door watertekorten te voorkomen, en zonder extremen (die ze in 2020 hadden met drie weken extreme hitte). De wijn is jong en sappig, wat Gabillet toeschreef aan de reductie; hij is rijp zonder overdaad, met een zachte zuurgraad en fluweelzachte tannines. De wijn is misschien minder toegankelijk als hij jong is en zou zich langzaam op fles moeten ontwikkelen. Zoals ze de wijn willen omschrijven is dit de Argentijnse expressie van Cheval Blanc. En dat klopt zeker.
Eigenschappen
- 40004190
- Rood
- Argentinië
- Mendoza
- Terrazas de los Andes
- Vol & Krachtig
- 14,00 %
- RP 97+
- 100.0% Touriga Nacional 50.0% Cabernet Sauvignon 50.0% Malbec
- 75cl